Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
el-GRen-US
el-GRen-US
Search

Συμβουλές Υγείας

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ - Σωτηρίου Ευαγγελία (Νευρολόγος) - Wednesday, February 26, 2014Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελείται απο δύο βασικά διακριτά τμήματα, το Κεντρικό Νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και το Περιφερικό Νευρικό σύστημα (νωτιαίες ρίζες, πλέγματα και περιφερικά νεύρα). Τα περιφερικά νεύρα μετά την έξοδο τους απο τον σπονδυλικό σωλήνα διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τελικό στόχο την αισθητική νεύρωση του δέρματος και την κινητική νεύρωση και της πιο απομακρυσμένης μυικής ομάδας. Στην πορεία τους αυτή πολλές φορές υφίστανται συμπιεστικές βλάβες με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε άλλοτε άλλο βαθμό αισθητικών συμπτωμάτων με την μορφή αιμωδίας, δυσαισθησίας, καυστικού άλγους ή ακόμα και μυική αδυναμία των αντίστοιχων μυικών ομάδων. Η συχνότερη συμπιεστική βλάβη περιφερικού νεύρου είναι αυτή που υφίσταται το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού και συγκεκριμένα κατα την διέλευση του μέσω του καρπιαίου σωλήνα, δηλαδή μιας στενής σήραγγας που σχηματίζεται απο τα οστά του καρπού και καλύπτεται απο τον εγκάρσιο σύνδεσμο.Όταν οι ιστοί που περιβάλλουν το μέσο νεύρο πρήζονται το μέσο νεύρο πιέζεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνος, μουδιάσματα, κάψιμο, ατροφία και αδυναμία στην περιοχή του καρπού, της παλάμης και των δακτύλων. Το  πιο χαρακτηριστικό που αναφέρει ο ασθενής είναι ότι τα συμπτώματα αυτά αφορούν κυρίως τα 3 πρώτα δάκτυλα και οτι είναι πολύ πιο έντονα τις νυκτερινές ώρες οπότε και μπορεί να ξυπνάνε τον ασθενή απο τον ύπνο του καθώς και ότι το έντονο τίναγμα των καρπών βοηθάει κάπως στην μείωση των ενοχλημάτων.

Στην  ανάπτυξη του συνδρόμου συμβάλλουν πολλά αίτια όπως η υπερχρησία του χεριού (συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς που καταπονούν την άρθρωση του καρπού, δουλέυουν πολλές ώρες σε πληκτρολόγιο), η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη. Απο ιατρικά προβλήματα αρκετά συχνά το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα ενώ ιδιαίτερα επιρρεπής είναι και αυτοί οι οποίοι έχουν υποστεί τραυματικές κακκώσεις στην περιοχή του καρπού. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με την κλινική εξέταση απο τον γιατρό καθώς και με την δοκιμασία του Ηλεκτρομυογραφήματος. Η εξέταση αυτή είναι σημαντική για να διαγνώσει το σύνδρομο, να αποκλείσει άλλα νευρολογικά αίτια που μπορεί να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα καθώς και να αξιολογήσει το μέγεθος της βλάβης την οποία έχει υποστεί το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού. Επίσης με την εξέταση αυτή πολύ συχνά διαπιστώνεται νευροφυσιολογικά βλάβη του μέσου νεύρου και στο ετερόπλευρο άκρο χωρίς να έχει δώσει ακόμα κλινικά συμτώματα. Για τους περισσότερους ασθενείς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα σχετίζονται με μια δραστηριότητα ή επάγγελμα, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί απέχοντας προσωρινά από αυτή την δραστηριότητα. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου στα πρώτα στάδια και όταν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ ενοχλητικά, ο γιατρός θα προτείνει νάρθηκα νυκτός που κρατά τον καρπό σε ουδέτερη θέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορεί να κατευνάσουν τον πόνο. Τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών επίσης προσφέρουν κάποια αποτελεσματικότητα αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν. Τέλος σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα (θέναρ), η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες. Η τεχνική γίνεται με τοπική αναισθησία και μικρή τομή στην παλάμη με σκοπό να αποκοπεί ο εγκάρσιος σύνδεσμος και να αποσυμπιεστεί έτσι το μέσο νεύρο. Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται ενδοσκοπικά με πολυ μικρή τομή. Και με τις δύο τεχνικές οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν βελτίωση αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά η ανάκαμψη είναι σταδιακή. Κατά μέσο όρο η πλήρης θεραπεία απαιτεί περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση. Σε σοβαρές περιπτώσεις με πλήρη κατάργηση αισθητικότητας και ατροφία μυών η αποθεραπεία είναι πιο αργή και μπορεί να μην είναι πλήρης. 
Ο θυρεοειδής αδένας - ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΕΛΕΝΑ (Ακτινοδιαγνώστης) - Friday, February 7, 2014


Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει δραματικά πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικά αν είστε γυναίκα άνω των 35, οι πιθανότητες να εμφανίσετε μια διαταραχή στον θυρεοειδή είναι πολλές. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αυτές ξεπερνούν το 30%.

Οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στο θυρεοειδή τους σε σχέση με τους άντρες.

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία του σώματος, το μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά «σημάδια» που σας προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής σας ίσως σας στέλνει μηνύματα να τον προσέξετε:

1. Νιώθετε εξαντλημένοι: Η αίσθηση κούρασης μπορεί να συνδέεται με υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή κατά την οποία ο συγκεκριμένος αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Αν νιώθετε κούραση το πρωί όταν ξυπνάτε ή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρότι έχετε κοιμηθεί καλά, ίσως ο οργανισμός σας σάς λέει ότι ο θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά.

2. Δεν έχετε όρεξη για τίποτα: Αν νιώθετε καταθλιπιτκοί ή στεναχωρημένοι, ίσως αυτό να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Κι αυτό η μικρή παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

3. Νιώθετε νευρικότητα και άγχος: Τα δύο αυτά συμπτώματα συνδέονται με υπερθυρεοειδισμό, όπου ο οργανισμός παράγει πολλή θυρεοειδική ορμόνη, στέλντοντας συνεχώς μηνύματα ενεργοποίησης και σας αφήνει να χαλαρώσετε με τίποτα.

4. Έχει επηρεαστεί η όρεξή σας για φαγητό ή έχει αλλάξει η γεύση σας: Αν θέλετε συνεχώς κάτι να τρώτε, αυτό είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού, καθώς η παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης σας προκαλεί συνεχές αίσθημα πείνας. Από την άλλη, όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

5. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε: Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η δυσκολία συγκέντρωσης που έχουν είναι σημάδι εμμηνόπαυσης, ενώ μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στο θυρεοειδή, σύμφωνα με τη Dr Miller.

6. Έχετε χάσει τη διάθεσή σας για σεξ: Η μειωμένη ή καθόλου όρεξη για σεξ ίσως είναι σύμπτωση διαταραχής του θυρεοειδούς.

7. Νιώθετε «φτερουγίσματα» στην καρδιά: Μπορεί να είναι σημάδι ότι στον οργανισμό σας κυκλοφορεί μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης (υπερθυρεοειδισμός).

8. Το δέρμα σας είναι ξηρό (σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού).

9. Διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου: Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

10. Αλλαγές στην έμμηνο ρύση: Μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου με περισσότερη ροή αίματος και κράμπες, μπορεί να είμα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό η έμμηνος ρύση διαρκεί λιγότερο, εμφανίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν είναι βαριάς μορφής.

Μερικά ακόμη σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά:

11. Νιώθετε πόνο στα άκρα και τους μύες.

12. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

13. Παρατηρείτε αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματός σας.

14. Έχετε βραχνάδα ή περίεργη αίσθηση στο λαιμό σας.

15. Έχει αλλάξει το πρόγραμμά σας στον ύπνο.

16. Έχετε πάρει κιλά χωρίς να αλλάξετε πολύ το διαιτολόγιό σας.

17. Παρατηρείτε ότι λεπταίνουν οι τρίχες των μαλλιών σας ή ότι πέφτουν.

18. Δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος.

19. Έχετε υψηλή χοληστερόλη.